Förskott på arv

2020-07-25 i Förskott på arv
FRÅGA
Jag har fått mammas hus i gåva. Kan mina syskon ta det ifrån mig? Jag har ägt huset i snart ett halvår och blev ovän med ena systern som säger att hon kan se till så jag förlorar rätten att äga huset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom detta är en gåva av din mamma så kan det därmed ses som förskott på arv efter henne (6 kap. 1 § ärvdabalken). Med det menas att när din mamma avlider så kan en sådan gåva räknas av den del av arvet du skulle fått av henne. Denna avräkning av förskottet ska ske efter egendomens värde vid mottagandet och inte när arvlåtaren, dvs. din mamma avlider (6 kap. 3 § ärvdabalken). Alltså är huvudregeln att avräkningen ska avse värdet av huset vid mottagandet och inte vad det är värt när din mamma avlider. Det kan även vara så att det finns ett gåvobrev som uttryckligen anger att gåvan inte ska ses som ett förskott på arvet, och då är det givetvis detta som gäller. Gåvan ska därmed inte räknas av som förskott på arv (6 kap. 1 § ärvdabalken).

Om detta skulle ses som förskott på arvet och gåvan överstiger vad du egentligen skulle fått som arvslott, behöver du inte betala tillbaka överskottet (6 kap. 4 § ärvdabalken).

Sammanfattningsvis är en gåva en gåva. Dina syskon kan inte ta det ifrån dig. Däremot kan detta som sagt anses som förskott på arvet och det kan därmed avräknas från den del du egentligen skulle fått.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Isabelle Engström
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1157)
2020-11-21 Hur behandlas gåvor vid arvsfördelning?
2020-11-14 Fråga om när en gåva till bröstarvinge kan anses utgöra förskott på arv samt det förstärkta laglottsskyddet
2020-11-10 Förskott på arv vid gåva
2020-11-08 Förskott på arv och likadelning mellan barn och barnbarn.

Alla besvarade frågor (86392)