Försäljning av delägd stuga

2017-04-21 i Fastighet
FRÅGA
Vi är 3 syskon som ärvt en stuga. Vi är 2 som vill bli utköpta..hur går vi tillväga? Tacksam för svar på mejl.MvhInger
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Om ni äger stugan tillsammans är ni samägare enligt lagen om samäganderätt (SägL). Enligt SägL krävs samtliga delägares samtycke för att sälja den delägda egendomen i sin helhet. Varje delägare är dock fri att sälja sin egen del av egendomen. Ni två kan alltså sälja av era andelar även om den tredje andelen behålls av den tredje delägaren. Ni kan däremot inte tvinga den tredje delägaren att köpa era andelar eller besluta om att sälja hela stugan.

Om det inte går att sälja era andelar utan den tredje andelen kan en domstol besluta om att försäljning av hela egendomen ska ske på offentlig auktion enligt SägL. Genom en rättslig process kan ni alltså tvinga fram en försäljning av hela stugan, om det skulle vara svårt att lösa situationen på annat sätt.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (577)
2021-07-21 Vad gäller vid nyttjande av samägt fritidshus?
2021-07-21 Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?
2021-07-16 Är det tillåtet att flytta löv till en grannes tomt?
2021-07-16 Får man ta bort grenar på en grannes träd som växer in på en tomt?

Alla besvarade frågor (94235)