Försäkringsavtal

2017-05-30 i KÖPRÄTT
FRÅGA
När jag flyttade in i mitt nya hus köpte jag hemförsäkring. Eftersom jag har två hundar frågade jag säljaren (innan jag köpte försäkringen) om den täckte djurskador. Säljaren sa att djurskador var täckta, och så köpte jag försäkringen. Här om dagen så skadade min hund min bärbara dator, så jag skickade en anmälan till försäkringsbolaget. Svaret jag fick var att djurskador var inte täckta i den policyn. Min fråga är då: är vad säljaren berättade för mig bindande? Finns det något sätt att jag kan få ersättning skadade bärbara datorn?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Avtal kan ingås måde muntligt och skriftligt, och en muntlig utfästelse är bindande för försäkringsgivaren. Dock är det svårt att bevisa att säljaren sagt att försäkringen täckte djurskador. Det man ska göra efter tecknande av försäkring är att läsa igenom försäkringsvillkoren så att man vet vad som omfattas och har möjlighet att byta försäkring eller köpa tilläggsförsäkring om man tillexempel vill ha försäkring för djurskador och detta inte ingår.

Det du kan göra är att läsa vad som står i dina försäkringsvillkor, och om det framgår att djurskador inte täcks så går det troligen inte att göra något åt det. Du kan dock byta försäkring till en som täcker djurskador så att du är försäkrad om något händer igen.

När det gäller datorn så kan datorer köpas med särskild försäkring, om du inte gjorde det brukar det ingå garanti i ett eller två år på en dator. Se över om du har någon garanti på datorn och om du kan få ersättning eller reparation den vägen.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (901)
2021-07-29 Tillämpning av lag
2021-07-24 Har man ångerrätt i samband med ett restaurangbesök?
2021-07-21 Kan man kräva tillbaka en hund som man har lämnat tillbaka till uppfödaren?
2021-07-20 Får en matbutik kräva uppvisande av legitimation vid köp av alkoholfria drycker?

Alla besvarade frågor (94361)