Förrätta en bouppteckning privat
Min syster har valt att inte ha någon kontakt med vår mamma eller någon av oss två syskon. På mammas dödsdag meddelade jag min syster på hennes hemadress vår mammas bortgång, vilket var tveksamt om hon förstod. Därför skickade jag ett kort SMS. Detta svarade hon på, med åsikter om min person och ett tillägg som kan betraktas som mindre hot. Därefter har jag via SMS lämnat besked om besökstid till begravningsbyrån, begravningsaktens tid och plats samt förfrågan om vi behöver ta hjälp vid bouppteckning och det sista SMS:et, när vi har fått tid hos en jurist på banken för bouppteckningen och att vi behöver gå igenom lägenheten tillsammans. Bouppteckningen blir i mitten av december. Lägenhet är en hyresrätt, uppsagd till sista december. Det finns en kolonistuga på arrendetomt, skulle vid försäljning kunna ge ett ekonomiskt tillskott. För övrigt finns inget av större ekonomiskt värde. Men hemmet måste ju "avvecklas" innan årsskiftet. Varken jag eller min bror gör några anspråk i boet. Vi emot sätter oss inte något. Vi vill bara få detta klart, men vi kommer ingen vart. Boets ekonomi tillåter inte kostnader för förrådshyra, bodelningsman/skiftesman. Nu har min syster via sms skickat "Har inget som helst intresse i det, så det blir till att ta en värdering och kvitta det på tre." Och därefter att hon inte vill ha kontakt mer med mig. Mamma har inget skrivet, typ testamente. Vad ska vi göra? Är min systers sms "bindande"? Går juristens värdering vid bouppteckningen att använda?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Allmänt om bouppteckning:
När någon har avlidit ska ni som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den eventuellt efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder. En bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter dödsfallet, 20 kap 1 § ärvdabalken(ÄB). Den som är ansvarig för att en bouppteckning görs är oftast den dödsbodelägare som har tagit hand om dödsboets egendom, 20 kap 2 § ÄB.
En bouppteckning kan göras privat. Då ska den av er efterlevande som bäst känner till dödsboets egendom utses till bouppgivare och lämna uppgifter om dödsboet. Bouppgivaren ska också utse två utomstående förrättningsmän. Det är två personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt till att ärva den avlidna. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd. Här kan du se vem som får vara förrättningsman.
Om systern inte vill närvara:
Er syster behöver inte vara med vid själva boutredningen om hon inte vill. Samtliga dödsbodelägare ska dock kallas till en bouppteckning vilket framgår av 20 kap 2 § ÄB. Som dödsbodelägare räknas legala arvingar, t.ex. barn, universella testamentstagare. Finns efterlevande make/sambo ska även denna kallas.
Om en dödsbodelägare har kallats men inte kan/vill närvara vid en bouppteckning ska man i bouppteckningen visa bevis att personen blivit kallad, 20 kap 3 § andra stycket ÄB. På skatteverkets hemsida(här) kan man läsa att som bevis om kallelse godtas bekräftelse av att personen blivit kallad(underskriven av den kallade) eller ett kvitto på att ett rekommenderat brev sänts till den som kallats. En kallelse per e-post kan inte ersätta ett kvitto på rekommenderat brev. En bekräftelse per e-post av att kallelsen mottagits kan inte heller ersätta en underskriven bekräftelse. Sms:t bör alltså inte räcka som bevis för kallelse. Försök att få fram en underskrift. Om hon inte vill samarbeta, skicka ett rekommenderat brev och visa kvittot som bevis och försök få till en bouppteckning så fort som möjligt.
Värdering:
Vid upprättande av bouppteckning ska den dödes tillgångar och skulder tas upp till det värde som förelåg vid tidpunkten för dödsfallet, 20 kap 4 § ÄB. Det följer inga särskilda värderingsregler av lag utan förs vanligtvis enligt schablon. Utgångspunkten vid värdering av lös egendom är marknadsvärdet. Alltså det pris som egendomen hade betingar vid eventuellt försäljning på marknaden. Om bankens jurist gör en värdering är den säkert OK och kan användas.
Dödsboanmälan:
Om det skulle vara så att boets tillgångar inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet, och omfattar tillgångarna inte fast egendom eller tomträtt, så behöver inte bouppteckning förrättas. Då räcker det istället med att en dödsboanmälan görs till skatteverket av socialnämnden, 20 kap 8 a § ÄB. En kolonilott utgör civilrättsligt lös egendom och således kan det bli så att det räcker med en dödsboanmälan om boets tillgångar är väldigt knappa.
Vad händer sedan:
När bouppteckningen registrerats hos Skatteverket och eventuell bodelning är klar kan arvskiftet genomföras. Det innebär att dödsbodelägarna fördelar egendomen mellan sig. Hur tillgångarna ska fördelas ska framgå av ett skriftligt avtal som undertecknas av dödsbodelägarna.
Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor till gustaf.aleskog@lawline.seom det är något mer du undrar över!