Förolämpning på arbetsplats
Var med om att en chef gjorde en del opassande uttalande mot mig på jobbet.
När detta hände, så blev det för mlg en hotfull situation.
En del av händelseförloppet -
- Chefen tolkar det som att jag skriker på honom och frågar vad fan jag skriker för samtidigt som han kastar upp dörren på trucken och hoppar ut i för MIG; hotfull ställning, så pass att jag får ta ett steg tillbaka och frågar vad jag har för problem.
- Jag svarar tillbaka att det är han som började med att höja rösten och skrika osv.
- Chefen hoppar in i trucken igen med kommentarer om att jag är mytoman, psykiskt sjuk och har seriösa problem.
- Chefen kommer tillbaka igen och trycker in en ny pall i slussen och när han har backat ut så skriker han från trucken att “du får gärna anmäla detta till HR.. Du har ju redan anmält hela jävla företaget"
- Jag frågar bara rakt ut vad i helvete hans problem är samtidigt som han kör iväg.
- Chefen kommer tillbaka igen, kommer inte riktigt ihåg vad som sades här då jag var riktigt förbannad, till den grad att jag skakade i hela kroppen.
Men man fortsatte på samma mening sedan tidigare; att jag kan gärna anmäla honom till HR.
- Jag svarar tillbaka med att fråga igen; att seriöst, vad i helvete han har för problem.
- Chefen svarar tillbaka; att han har problem med mig; att jag är en mytoman, har psykiska problem, att jag är en idiot och att jag kan dra åt helvete.
Är detta grund för polisanmälan?
Viken lagtext?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga,
Situationen skulle kunna utgöra olaga hot, ofredande alternativt förolämpning, vilket framstår som mer sannolikt i detta fall 5 kap 3 § BrB. För förolämpning krävs att gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet. Det krävs inte att en kränkning har uppkommit i det enskilda fallet. Avgörande är i stället om gärningen typiskt sett var sådan att den kunnat orsaka en kränkning av aktuellt slag. Det kan t.ex. vara fråga om kränkande uttalanden. Bedömningen ska göras utifrån de faktiska förhållandena i det enskilda fallet och med hänsyn till den enskilda målsäganden. Uttalandet måste på ett mer personligt plan kunna träffa den angripna, inte bara vara något som enligt en social norm rent allmänt kan anses som förargande. Sammanfattningsvis tror jag att din situation utgör en förolämpning (5 kap 3 § BrB).
Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till.