Förolämpning och förtal

FRÅGA
Hej,En gammal tjejkompis anklagar mig, efter att ha bjudit mig på middag, vara snål och omanlig. Hon skriver hur hon och hennes väninnor skrattar åt mig och upprepar vid flertal tillfälllen hur fruktansvärt omanligt mitt beteende är. Hon skriver vidare att hon förstår varför jag aldrig haft flickvän. Dessvärre blev jag irriterad och skrev att jag äcklas av hennes beteende och att hon är korkad. Har någon av oss begått en åtalbar handling? Om hon skulle välja att anmäla mig, vilka eventuella straffpåföljder skulle jag kunna få?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt min bedömning har ingen av er begått en åtalbar gärning. Närmast till hands skulle förolämpning enligt Brottsbalken 5 kap 3 § (här) kunna ligga, men att kalla någon korkad samt säga att man äcklas av personens beteende lever troligen inte upp till förutsättningarna att se det som en smädelse genom kränkande tillmäle eller beskyllning.

Att din tjejkompis har sagt till sina väninnor att du är snål och omanlig skulle kunna utgöra förtal enligt BrB 5 kap. 1 §, då det inte riktar sig direkt mot dig. Dock faller egenskaper som är vanliga och inte särskilt klandervärda (som att vara snål) inte under brottet förtal. Inte heller din gamla tjejkompis har därför begått en brottslig gärning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Fanny Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (953)
2020-06-05 Är kränkning ett brott?
2020-06-04 Smutskastning och grova anklagelser - ska man anmäla?
2020-06-04 Vad krävs för att väcka åtal för olaga hot och förtal?
2020-05-29 Bekant hotar att anmäla för förtal, vad ska man göra?

Alla besvarade frågor (80701)