Formkrav vid upprättande av skuldebrev

2017-10-29 i Fordringar
FRÅGA
HejJag har lånat ut 650 000 kronor till min son A. Förstår att vi måste skriva ett skuldebrev. Men har några undringar över hur skuldebrevet ska utföras. Min son är gift med E. 1. Vad händer om han avlider? Kommer hans fru automatiskt att ta över hans lån även om hon inte står som låntagare på lånet? 2. Måste hon stå som låntagare också för att hon med automatik ska ta över lånet? 3. Behöver det finnas med ett eller två vittnen som skriver på skuldebrevet?Vore bra om ni kan sända dokument som passar för detta ärende.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Generellt gäller inga formkrav vid upprättande av skuldebrev, vilket innebär att en muntlig överenskommelse är giltig. Ni bestämmer alltså själva hur ni vill utforma skuldebrevet. Med hänsyn till bevishänseendet kan det dock vara bra att upprätta det skriftligt. För att reglerna i skuldebrevslagen skall vara tillämpliga, måste det även vara fråga om en ensidig prestation som gäller pengar. Det får alltså inte uppställas krav på motprestation. Är brevet är utformat som att det är fråga om en ensidig prestation föreligger det en presumtion för att det är en fordran. I bevishänseende är det, förutom att det ska vara skriftligt, rekommenderat att den som man har en fordran på (låntagaren) undertecknar skuldebrevet. Även datum och ort kan naturligtvis vara bra att anteckna.

1.Hans fru kommer inte ta över lånet, eftersom man inte kan ärva skulder. 2.Ska hon anses vara fortsatt betalningsskyldig måste även hon stå som låntagare. 3.Vittnen vid upprättande av skuldebrev är inte något krav, men får anses vara positivt i bevishänseende.

Vill du ha ett skuldebrev upprättat för just ditt specifika fall, rekommenderar jag att du bokar tid med en av våra jurister, så att du kan sitta med en kunnig jurist och få en noggrann genomgång, samtidigt som ni kan ställa frågor. Ni kan boka tid på http://lawline.se/boka.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95785)