Formkrav för hyresavtal och återbetalning av deposition

2017-09-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej. Jag hoppas att ni kan svara på min fråga. Jag och min sambo hade planerat att lämna Värmland för Dalarna. Vi har skaffat oss båda två jobb och hittat et litet hus på landet som vi skulle hyra. Hyresvärden krävde en deposition och det fick hon. Vi skulle skriva på kontraktet senare när vi va på plats och betala den första hyra. Livet har komplicerat sig otroligt för oss och vi har gått isär plötsligt. Vi har varit o kontakt med hyresvärden och beskrivit våran situation och att vi inte kan flytta in och att vi vill ha depositionspengarna tillbaka. Hyräsvärden vägrar betala ut de pengarna och påstår att vi hade muntlig avtal. Vi har inte skrivit på kantraktet..och i en sådan situation så tycker jag att hon har inte rätt att göra så. Vad säger lagen om det?
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer först att gå igenom hur ett hyresavtal upprättas och hur man säger upp ett eventuellt sådant. Jag kommer sedan att gå igenom vad som bör gälla för den deposition ni betalt.

Gällande hyresavtal
Ett hyresavtal har inga formkrav och det kan göras muntligt. Det ska dock vara skriftligt om någon av parterna begär det. Detta står i 12 kapitlet 2 § jordabalken, här.

I detta fall vet inte jag hur det sett ut när ni bestämt er men om ni fått ett erbjudande om att hyra huset och accepterat detta så har ni ingått ett avtal. Detta kallas att man får ett anbud och ger en accept vilket skapar ett giltigt avtal. Om detta inte är fallet utan att ni skulle acceptera först vid kontraktsskrivningen så har inget avtal ingåtts ännu. Jag antar dock att ett muntligt avtal faktiskt finns eftersom ni betalat en deposition. Det tolkar jag som att ni accepterat ett erbjudande om att hyra huset.

Om vi då utgår från att ni har ett hyresavtal så gäller uppsägningstid för att säga upp det. En sådan kan antingen regleras i avtalet eller så gäller det som står i lagen. Uppsägningstiden enligt lag varierar beroende på avtal men det vanliga är att den ligger på runt 3 månader om ni inte har avtalat om något annat. Ni kommer således troligtvis att behöva ha lägenheten under denna tid om ni faktiskt ingått ett avtal om att hyra lägenheten.

Deposition

Om vi tittar på depositionen så är detta en säkerhet för hyresvärden om ni som hyresgäst till exempel inte skulle betala hyran. Eftersom det utgör en säkerhet så ska den betalas tillbaka när hyresavtalet upphör då det inte krävs någon säkerhet längre när inget hyresförhållande finns. I ert fall bör ni alltså få tillbaka depositionen när er eventuella uppsägningstid har löpt ut.

Om inget avtal har ingåtts
Om det är så att ni faktiskt inte accepterat att hyra lägenheten utan ni tänkte göra det när ni skrev på kontraktet så har inget avtal ingåtts och då bör ni få tillbaka depositionen när ni ändrar er eftersom hyresvärden inte heller då behöver någon säkerhet för att ni skulle hyra lägenheten.

Hoppas du fick svar på din fråga och återkom gärna om något känns oklart!
Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94588)