Förlorar adoptivbarn arvsrätten till biologisk förälder?

2019-06-30 i Arvsordning
FRÅGA
Hej, Vi är en något komplicerad syskonskara på 6 syskon. Vi har olika mammor men en gemensam pappa. Genom åren har vår gemensamma pappa inte alltid varit närvarande, det har bråkats mycket och slutligen lett till en del splittringar inom familjen. Jag vet att den ena systern egentligen har en annan biologisk pappa, och vår "gemensamma" har aldrig adopterat henne vad jag vet. Så i händelse av hans död förstår jag ju att hon inte har någon rätt att ärva honom. Men vi har ytterligare en syster, den äldsta, som pga sin relation till den gemensamma pappan i vuxen ålder valde att bli adopterad av sin styvpappa som då var gift med hennes mamma. Har hon genom detta "förbrukat" sin rätt att ärva efter vår gemensamma far?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Reglerna om adoption återfinns i 4 kapitlet föräldrabalken. Enligt svensk rätt likställs adoptionsbarn med biologiska barn och detta gäller även vid arvsskiften. Detta innebär således att om man blir adopterad, förlorar man arvsrätten till den ursprungliga biologiska föräldern. Detta då en adoptivförälder i juridisk mening är att likställa med en biologisk förälder, detta framgår av 4 kap 8 § föräldrabalken.

I det aktuella fallet innebär detta att den äldsta systern som har valt att bli adopterad, har förlorat arvsrätten i fråga om arvet från er gemensamma far.

Mer information angående adoption finner du på domstolsverket.

Jag hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Malcolm Hamilton
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå68 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 21:13
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1230)
2019-09-14 Är det jag eller våra barn som ärver efter min hustru?
2019-09-12 Avliden bröstarvinge
2019-09-11 Vad händer om en bröstarvinge avsäger sig sin rätt till arv?
2019-09-11 När är ett testamente ogiltigt och har syskonbarnbarn rätt till arv?

Alla besvarade frågor (72856)