Förlorad inkomst pga skadad bil - ersättningsgill?

FRÅGA
Hej. Vår bil blev påkörd av en granne när den va parkerad på garageplats i vårt garage. Skadan är åtgärdad och där är det inga konstigheter.I samband med detta blev vi tvungna att ta en hyrbil,kostnaden för denna tar hennes försäkrings bolag. Men 25% av kostnaden för körsträckan får vi stå för själv. HAR JAG RÄTT ATT AVKRÄVA GRANNEN PÅ DEN KOSTNADEN ? HAR JAG RÄTT ATT KRÄVA HENNE PÅ KOSTNADEN FÖR FÖRLORAD ARBETSINKOMST I SAMBAND MED LÄMNING OCH HÄMTNING AV BILEN TILL/FRÅN VERKSTADEN Det är ju kostnader vi får pga att hon kört på våran bil. Vi satt inte ens i bilen och hon kom och ringde på dörren och berätta vad hon gjort. Mvh S
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Enligt 11 § trafikskadelagen ska en förares trafikskadeförsäkring täcka sakskada som orsakas av trafik med det fordonet som försäkringen gäller. Detta innebär alla skador som uppkommit till följd av sakskadan, dvs inkluderar detta din förlorade inkomst och hela kostnaden för hyrbilen. Om föraren varit försumlig kan trafikförsäkringsbolaget kräva hen på pengar i efterhand men de är alltså skyldiga att ersätta dig och du berörs inte av förhållandet dem emellan.

Om försäkringsbolaget inte accepterar dina krav kan det vara bra för dig att prata närmare med en jurist för att se om du kan nå framgång med en process. Detta erbjuder vi på Lawline, klicka här för mer info.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd i trafiken (187)
2021-08-30 Hur omprövar man ett beslut av sitt försäkringsbolag?
2021-08-11 Vad är en trafikolycka?
2021-08-03 Vem bär ansvaret för en bilkrock?
2021-07-31 Skadestånd för påkörd hund?

Alla besvarade frågor (95781)