Förlängning av provanställning

2017-05-08 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej.Vi har en anställd med provanställning som närmar sig 6 månader. Vi är fortfarande mycket osäkra på om vi kan behålla personen men vill egentligen ge hen en till chans bortanför provanställningen. Hur gör vi det? (Vi har inte kollektivavtal)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer i mitt svar att referera till lag om anställningsskydd (LAS).

Enligt 6 § LAS så får avtal om tidsbegränsad provanställning träffas med högst sex månader prövotid, om inte någon av parterna lämnar meddelande om att anställningen ska upphöra så går den automatiskt över till en tillsvidareanställning. Som jag förstår din fråga så vill ni inte att anställningen ska övergå till en tillsvidareanställning (åtminstone inte än) men ni vill heller inte att den anställde ska sägas upp helt.

Endast i kollektivavtal går det att förhandla fram en längre prövotid än sex månader, men i ditt fall blir det inte aktuellt då du uppger att ni ej har kollektivavtal.

Det finns därmed ingen möjlighet att förlänga provanställningen. Däremot skulle ni eventuellt kunna erbjuda arbetstagaren en visstidsanställning (alltså en tidsbegränsad anställning) om ni inte känner er beredda att erbjuda tillsvidareanställning. Ni får isåfall avbryta provanställningen innan den går ut och lämna ett förslag om visstidsanställning istället. Besked om att provanställningen inte ska övergå till tillsvidareanställning måste lämnas minst två veckor innan prövotiden löpt ut (31 § LAS).

Hoppas du fått svar på din fråga, om inte är du varmt välkommen att komma in med en ny till oss här på Lawline.

Vänligen,

Fanny Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (794)
2021-07-28 Förlängning av visstidsanställning
2021-07-24 Får en provanställd användas på samma sätt som ordinarie personal?
2021-07-16 Lön för provjobb?
2021-07-09 Vad innebär en projektanställning?

Alla besvarade frågor (94327)