Förfalskad ändring av gymnasieansökan

2017-07-29 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej Jag ska börja första året på gymnasiet till hösten och har i några veckor vetat att min mamma raderade mitt förstahandsval efter den slutliga antagningen. Vad jag inte visste var att detta innebär att hon förfalskade min namnteckning och skickade in ett papper där det stod att jag ville radera mitt förstahandsval. Idag så ringde någon från gyantagningen och sa att ifall det var så att min underskrift var förfalskat så var det kriminellt att göra så som den skyldige gjort. I och med att jag vet att jag inte skrev under ändringen så betyder det att min mamma måste ha ändrat på min ansökan. Vad haänder om jag skulle säga att det inte var jag som skrev under pappret? Skulle min mamma vara illa ute? Trots att hon gick bakom ryggen på mig så vill jag inte att hon hamnar i trubbel. Vad ska jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det stämmer att det är ett brott att förfalska någons namnteckning. Brottet kallas urkundsförfalskning och finns i 14 kap. 1 § brottsbalken.

För att man ska åtalas för ett brott krävs vanligtvis en polisanmälan. Det innebär att om din mamma har förfalskat din namnteckning men inte polisanmälts kommer hon inte fällas för brottet och inte heller hamna i något trubbel.

Jag antar att du vill komma in på ditt förstahandsval men samtidigt inte riskera att din mamma blir polisanmäld. Min rekommendation är därför att du först, om du inte redan har gjort det, pratar med din mamma för att reda ut vad som faktiskt har hänt. Därefter bör du kontakta gyantagningen så snart som möjligt och berätta att du om möjligt vill komma in på ditt förstahandsval men absolut inte polisanmäla din mamma. Gyantagningen har ingen skyldighet att polisanmäla en misstänkt urkundsförfalskning och om du tydliggör att du inte vill att någon polisanmälan ska ske kommer de med största sannolikhet inte heller göra en polisanmälan.

Om de mot förmodan gör en polisanmälan måste det kunna bevisas att din mamma förfalskade din namnteckning. Det är inte helt enkelt och min bedömning är att en polisanmälan inte kommer leda till något åtal och inte heller till att din mamma fälls för brottet.

Sammanfattningsvis bör du först och främst reda ut det här med din mamma. Därefter bör du kontakta gyantagningen och berätta hur läget är. Förhoppningsvis kommer de inse din svåra situation och hjälpa dig att komma in på ditt förstahandsval utan att göra någon polisanmälan.

Hoppas du fått svar på din fråga! Om du undrar något ytterligare kan du kommentera i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar,

Henrik Ärnlöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2637)
2021-07-25 Ny lag om störande musik
2021-07-25 Vinna mål i domstol
2021-07-21 Får jag flytta min f.d. partners kvarlämnade egendom?
2021-07-20 Kan Lexbase visa åtalsunderlåtelser på personer under 18 år?

Alla besvarade frågor (94232)