Företrädesrätt till anställning - måste jag tacka ja?

2020-06-30 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Hotellanställdsom frukostvärdinna 20 år,30%.Uppsagd pga arbetsbrist, med företrädesrätt.Erbjuden tjänst 50% på städavdelning.Är det ok att få ett erbjudande på annan avdelning?Jag förlorar min företrädesrätt vid ett nekande svar, är det rätt?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I regel är det så att du förlorar din företrädesrätt till återanställning om du tackar nej till ett erbjudande som skäligen borde ha godtagits (27 § tredje stycket LAS).

Företrädesrätten omfattar anställningar inom samma kollektivavtalsområde där arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer och som är på samma arbetsplats (25 § LAS). Ett erbjudande om återanställning som uppfyller kraven ovan borde alltså ses som ett skäligt erbjudande.

Huruvida du i ditt fall kan besvara erbjudandet nekande och ändå behålla din företrädesrätt beror alltså på omständigheterna i övrigt. Om den erbjudna anställningen ryms inom samma kollektivavtalsområde samt om anställningen gäller samma hotell aternativt hotell inom samma kedja och ort så borde erbjudandet vara ett skäligt sådant. Ett skäligt erbjudande som nekas innebär att du förlorar din företrädesrätt.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Lycka till!

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1747)
2020-07-08 Har fått kravbrev från arbetsgivare - vad ska jag göra?
2020-06-30 Rätt till betald ledighet för en begravning
2020-06-30 Företrädesrätt till anställning - måste jag tacka ja?
2020-06-30 Ej utbetald lön

Alla besvarade frågor (81824)