Företagsöverlåtelse - turordningsregler och förhandlingsskyldighet
Lawline svarar
Hej!
Dina frågor besvaras med hjälp av lag (1982:80) om anställningsskydd, se https://lagen.nu/1982:80 och lag (1976:580) om medbestämmanderätt i arbetslivet, se https://lagen.nu/1976:580 .
Vid en aktieaffär byter inte arbetstagaren arbetsgivare och klassas således inte som en företagsöverlåtelse i LAS mening. Arbetstagaren byter således inte arbetsgivare.
Vad beträffar inkromsaffärer kan dessa klassas som företagsöverlåtelse om rekvisiten i 6b § LAS är uppfyllda. Det handlar om att göra en helhetsbedömning med beaktande av samtliga omständigheter i det enskilda fallet.
Jag tolkar din fråga angående turordningen som att du vill få svar på hur arbetstagares anställningstid påverkas i och med en företagsöverlåtelse. Enligt 3 § LAS framgår det att en arbetstagare som byter arbetsgivare genom en företagsöverlåtelse får i enlighet med 6 b § LAS tillgodoräkna sig anställningstiden som denne arbetat ihop hos den överlåtande arbetsgivaren till den nya arbetsgivaren.
Angående förhandlingsskyldigheten så ankommer det på både det överlåtande som förvärvande företaget att förhandla med de fackliga organisationer som berörs i enlighet med reglerna kring primär förhandlingsrätt, se 11-13 §§ MBL.
Enligt 14 § MBL framgår det att förhandlingar ska ske med den lokalt belägna arbetstagarorganisationen. Om enighet inte uppstår under denna förhandling är även arbetsgivaren skyldig att förhandla med den centralt belägna arbetstagarorganisationen enligt samma bestämmelse.
Vad gäller tidsaspekten ska förhandling enligt 11-13 §§ MBL hållas inom två veckor alternativt tre veckor efter det att motparten har fått del av förhandlingsframställningen enligt 16 § MBL. Tid och plats får båda parter komma överens om.
Jag hoppas detta skapar klarhet för dig.
Med vänlig hälsning,