FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTArvsordning27/11/2019

Fördelningen av arvet när endast syskonen efterlever den avlidne

Min bror har dött, vi är två helsyskon till honom, och det finns fyra halvsyskon. Våra föräldrar är döda, och han hade inga barn eller nära anhörig a förutom vi syskon, hur fördelas arvet, 265170 kr för att vara exakt? Med vänlig hälsning.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att din bror inte har upprättat ett testamente. Jag antar även att de fyra halvsyskonen kommer från den ena föräldern. Alltså har förälder A två barn (du och det andra helsyskonet) och förälder B sex barn (de fyra halvsyskonen + du och det andra helsyskonet).

I ärvdabalk (ÄB) finns regler om vem som ärver efter den avlidne

I svensk arvsrätt finns det tre olika arvsklasser (2 kap. ÄB). Som en utgångspunkt ärver de i den första arvsklassen allt. Om det inte finns några i den första arvsklassen går man vidare till den andra arvsklassen. Om det inte finns några i den andra arvsklassen går man till slut vidare till den tredje. Om det inte finns någon som tillhör arvsklasserna går arvet till den allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB)

Bröstarvingar tillhör den första arvsklassen (2 kap. 1 § ÄB). Med bröstarvinge menas helt enkelt barn. Eftersom din bror inte hade några barn går vi vidare till den andra arvsklassen.

Din brors föräldrar tillhör den andra arvsklassen (2 kap. 2 § första stycket ÄB). Föräldrarna delar lika på arvet om 265 170 kr. Alltså får:

Förälder A: 132 585 krFörälder B: 132 585 kr

Men eftersom föräldrarna inte lever ska föräldrarnas barn dela lika på den del ens förälder har rätt att få i arv efter den avlidne (2 kap. 2 § andra & tredje stycket ÄB). Detta leder till att:

De två barn som förälder A har, nämligen helsyskonen, får dela på förälderns 132 585 kr. Alltså får helsyskonen 66 292,5 kr var.De sex barn som förälder B har, nämligen de två helsyskonen och de fyra halvsyskonen, får dela på förälderns 132 585 kr. Alltså får förälder B:s sex barn 22 097,5 kr

Slutsatsen blir att de två helsyskonen får 88 390 kr var (66 292,5 + 22 097,5) och att de fyra halvsyskonen får 22 097,5 kr var.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Dostan SulaimanRådgivare
Hittade du inte det du sökte?