Fördelning av egendom vid upphörande av samboförhållande

FRÅGA
Hej, jag blev bestulen på allt jag hade när jag och tjejen bestämt oss för att flytta till en annan ort. Efter flytten så skulle jag leta upp ett nytt jobb nära den nya orten, och då blev jag dumpad av tjejen 2månader efter flytten.Jag fick bo på en soffa i en ekande lägenhet, det var allt som fanns kvar, och en toalett som gick att sitta på. Hon anser att hon har fått allt, inklusive min hund.Till min fråga nu, jag anser att det är 50/50 som gäller även om jtag stått för alla inköp.Vad kan påföljden bli för henne då beloppet på allt överstiger 200 000kr?Nämnas kan är att hon tidigare är dömd för snatteri, kunde inte hitta djupare.Jag blev också sjuk på kuppen och förlorade mitt jobb och fick fysiska men med ögonskelhet.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du undrar huruvida du har rätt till möbler och annat bohag från ert gemensamma hem vid upphörande av samboförhållandet och om det ska delas lika mellan er.

När ett samboförhållande upphör så kan man begära att en bodelning ska ske (8 § sambolag). Det innebär att den gemensamma samboegendomen, alltså bostaden och det ni köpt till er gemensamma bostad, ska delas lika mellan er. Om egendom, så som möbler och dylikt, är köpt till er gemensamma bostad spelar det ingen roll om vem utav er det är som har köpt det, utan det utgör då samboegendom och ska delas lika om någon begär bodelning. Den egendom var och en av er hade sedan innan ni bodde tillsammans utgör däremot inte samboegendom, utan tillhör den ursprunglige ägaren av det.

Utifrån förutsättningarna i frågan och med tanke på att du har blivit bestulen på din egendom så är det svårt att avgöra huruvida du har rätt till delar av den egendomen hon har tagit med sig.

Men sammanfattningsvis kan jag klargöra att det du ägde innan ni flyttade tillsammans utgör din egendom, och detsamma gäller för henne och hennes egendom. Angår detta däremot egendom som är inköpt för att nyttjas i ert dåvarande gemensamma hem så utgör det istället samboegendom och det ska delas lika på, om du begär att en bodelning ska ske.

Jag kan heller inte uttala mig om några belopp då det beror på vad det är för sorts egendom och vem den tillhör.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Frida Gustafsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3063)
2022-01-27 Hur skiftas arv gällande bostad om ena sambon avlider?
2022-01-25 Behöver man skriva ett samboavtal?
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav

Alla besvarade frågor (98676)