Fördelning av barnbarns arv när föräldrar avlidit

Hej. Nu är de så att våran mormor/ farmor gått bort (ingen kvarvarande man finns) och inte heller någon av våra kusiners förändrar finns kvar, vilket gör att vi ska ärva en summa pengar. Nu är vi absolut inte överens om hur andelen ska vara utan dom flesta av oss anser att det ska delas upp så som föräldrarna skulle ärvt , vilket skulle varit 3 st föräldrar .

Ex. St bortgångna föräldrar :

1 förälder har 2 barn

1 förälder har 2 barn

1 förälder har 3 barn

Vi är 5 st som tycker så och 2 st tycker att man ska dela lika på summan .

Finns de nån särskild lag? Som säger att de ska delas upp så som föräldrarna skulle fått ? Eller är det helt enkelt så att man måste dela lika?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att ingen av er kusiners föräldrar är i livet och jag utgår också från att det inte finns något upprättat testamente.

Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB). Enligt ÄB är det bröstarvingar som är arvsberättigade. Om bröstarvingen har avlidit är det dennes barn som ärver dennes andel av arvet (2 kap. 1 § ÄB). Ni kommer alltså att ärva den andel som era föräldrar skulle ha ärvt.

Om man ser det utifrån ditt exempel är varje förälder berättigad till en tredjedel av arvet (ca 33 %). Den andelen delas då på dennes bröstarvingar. Barnen till de föräldrar med två barn ärver alltså hälften var av andelen vilket är ca 16,5 %. Barnen till föräldern med tre barn ärver en tredjedel var av andelen, alltså ca 11 % var.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Clara DanelidRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000