Fördelning av arv mellan make och barn

2017-04-13 i Make
FRÅGA
När en av makarna går bort, hur mycket har den andre make/maka och barnen rätt att ärva. Hur exakt ser fördelningen i arvet ut mellan make/maka och barnen delas det 50/50 eller har efterlevande make/maka rätt att ärva mer än 50% ifall det inte är testamenterat något?
SVAR

Hej tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Den efterlevande maken ärver enligt 3 kap. 1 § ÄB hela kvarlåtenskapen. Om de båda makarna haft gemensamma barn ärver den efterlevande maken kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt enligt samma paragraf. Det innebär att de gemensamma barnen då har rätt till efterarv när den efterlevande maken går bort. Har däremot den avlidna maken ett sälkullsbarn har denne rätt att få ut sitt arv direkt vid den första makens död enligt 3 kap. 1 § ÄB.

Har du ytterligare frågor kan du ställa dem i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (478)
2021-07-27 Ärver efterlevande make innan Särkullbarn?
2021-07-25 Ärver efterlevande make eller gemensamma barn först?
2021-07-02 Vem ärver egendom - efterlevande make eller bröstarvingar?
2021-06-28 Skall den överlevandes konto räknas in i dödsboet vid en eventuell bortgång?

Alla besvarade frågor (94270)