Föräldrars ansvar vid barns olovliga körning

2017-08-29 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej undrar om en person som är skriven på samma adress som sin förälder kör olovligt med en egen bil kan föräldrarna som inte hindrar detta bli starffade för något brott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Oavsett ålder på den person som kör olovligt så är det personen i fråga som kommer att göra sig skyldig till brott, inte föräldrarna. Om personen som kör olovligt däremot inte är myndig (under 18 år) så kan föräldrarna som vårdnadshavare bli skadeståndsskyldiga ifall den olovliga körningen inneburit att någon eller något skadats, se 3 kap 5 § Skadeståndslagen (här). Föräldrar till omyndiga barn har nämligen ett principalansvar som innebär att de är skadeståndsansvariga för de brott deras barn begår även om föräldrarna själva inte varit vårdslösa.

Föräldrarna kan alltså varken bli åtalade eller straffade för den olovliga körningen, men en skadeståndsskyldighet är tänkbar beroende på vad den olovliga körningen inneburit.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2638)
2021-07-27 Vad ska jag göra om jag utsätts för olovlig identitetsanvändning och förtal?
2021-07-25 Ny lag om störande musik
2021-07-25 Vinna mål i domstol
2021-07-21 Får jag flytta min f.d. partners kvarlämnade egendom?

Alla besvarade frågor (94270)