Folkbokföring

2017-08-18 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Jag och min fru är pensionärer och mer eller mindre flyttat ut på landet kan vi skriva oss här och ha kvar våran lägenhet i stan som övernattninslägenhet eller blir det problem på något sätt
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det går alldeles utmärkt att vara ägare till två fastigheter och vara bosatt på två ställen. Det enda ni ska tänka på är vart ni vill vara folkbokförda. Det är viktigt att vara folkbokförd på den adress man är bosatt på, oavsett om man bor på flera adresser. Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd, beroende på din livssituation. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd, till exempel olika bidrag, var du ska betala din skatt och rösta.

Vänd dig till Skatteverket och kolla vad dem tycker! Annars ska det inte vara några problem.

Hoppas det var svar på din fråga!

Med vänliga hälsnignar

Gustav Persson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1309)
2021-07-21 Får min före detta fru behålla mitt efternamn när hon gifter om sig?
2021-07-21 Diskriminerande vaccinationspass?
2021-06-30 Överlåtelse av läkemedel, narkotikabrott och hamstring av läkemedel
2021-06-29 Forum för rättskällor

Alla besvarade frågor (94176)