Flyttstädning

2021-09-29 i Hyresavtal
FRÅGA
Hyr av en privat person ett radhus, som denna äger. Jag har sagt upp lägenheten och nu vill hyresvärden att jag ska städa ordning, ute och inne så bilder kan tas av mäklare och visning av lägenheten . Är det någonting jag måste ställa upp på som hyresgäst ?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid uthyrning av egen bostad som hyrs ut utanför näringsverksamhet och för annat än fritidsändamål så gäller lag om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen, 1 § privatuthyrningslagen. Reglerna i 12 kap. JB, så kallade hyreslagen gäller när inget särskilt är föreskrivet i privatuthyrningslagen, 1 § 2 st privatuthyrningslagen.

Flyttstädning är inte någonting som är reglerat i varken privatuthyrningslagen eller 12 kap. JB. Det kan vara så att din hyresvärd har tagit med att städning ska ske vid utflytt i hyresavtalet eller att ni kommit överens om det tidigare och då har du en avtalsrättslig skyldighet att hålla avtalet. Du som hyresgäst har dock vårdplikt av lägenheten enligt 12 kap. 24 § JB. Detta innebär att du måste vårda lägenheten tills dess att du flyttar men det är hyresvärden har bevisbördan vid ersättningskrav brister i lägenheten. Eftersom det inte är reglerat i lag finns det inte ett entydigt svar på frågan utan det beror på vad ni kommit överens om och lägenheten får inte vara så bristfällig att det är i strid med din vårdplikt.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänlig hälsning,

Yodit Eshete
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?