Finns omvänd rasism och är det straffbart

2017-08-21 i Övriga brott
FRÅGA
Vad gäller vid rasistiska utlåtande mot en svensk? Många påstår att det inte finns omvänd rasism. Det handlar väl om folkgrupp vilket vi svenskar bör hamna under?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Enligt svensk lag så skyddas en grupp medborgare mot rasistiska uttalanden genom brottet "hets mot folkgrupp", 16 kap 8 § Brottsbalk (1962:700), BrB, se här. Det straffrättsliga skyddet i den här paragrafen omfattar bl.a. en grupp av människor som består av olika raser, hudfärger, nationella eller etniska ursprung, religioner eller sexuell läggning. Således omfattas inte enskilda individer av det här brottet. För att enskilda ska kunna gå till domstol så måste det röra sig om hot eller ofredande, vilket gör att vi går bort från fokus på racistiska uttalanden.

Svenskar som en grupp som blir utsatta för uttalanden eller hot som uttrycker missaktning, kan falla under hets mot folkgrupp. För att det ska vara "hets mot folkgrupp" så måste det vara ett meddelande som har spridits, om det bara förekommer i ett privat konversation så räknas det sällan som "hets mot folkgrupp". Meddelandet måste på något sätt spridas för att det ska kunna anses vara "hets mot folkgrupp".

Begreppet omvänd rasism är omdebatterat om det är ett vedertaget begrepp eller inte, men experter i uttalanden om "hets mot folkgrupp" har sagt att ett uttalande som "alla svenskar är pedofiler" hade kunnat anses vara "hets mot folkgrupp". I praktiken leder sådana här uttalanden om svenskar inte till rättegång eftersom skyddet fär tänkt att skydda minoritetsgrupper som historisk sett varit utsatta. Begreppet omvänds rasism har inte tagits in i svensk lag.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (983)
2021-08-02 Vad är en pornografisk bild?
2021-07-31 Vass eller brott mot knivlagen
2021-07-30 Får man bära kniv på jobbet?
2021-07-30 Böter för hög musik sedan 1 juli- gäller det även hög musik från grannar?

Alla besvarade frågor (94584)