FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt14/08/2019

Finns dom kvar i belastningsregistret efter 18 år om man var 15 år vid tiden för brottet och blev dömd till samhällstjänst?

Hej, jag blev dömd för misshandel när jag var 15 år gammal och tjänade 30 timmars samhällstjänst, detta var nu 18 år sedan och jag har levt ett laglydigt liv sedan dess. Jag undrar om min dom fortfarande finns i belastnings registret och skulle synas på ett utdrag?

Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga är av straffrättslig karaktär och regleras främst i lag om belastningsregister.

Gallring (borttagande) av uppgifter ur belastningsregistret

Uppgifter ur belastningsregistret gallras efter vilken påföljd man fått för brottet. Samhällstjänst kombineras alltid med antingen villkorlig dom eller skyddstillsyn och därför är det de påföljderna som vi tittar på när vi tittar på när uppgifterna gallras. Villkorlig dom och skyddstillsyn gallras normalt efter tio år efter beslutet (17 §, fjärde punkten, lag om belastningsregister). Är man under 18 år för tiden brottet begicks gallras dock uppgifterna efter fem år (17 §, fjärde punkten, lag om belastningsregister). Uppgifterna är alltså inte kvar i registret om det gått över 18 år.

Begära utdrag ur belastningsregistret

Enskilda kan alltid begära ut vilka uppgifter som finns om en i belastningsregistret skriftligen (9 § lag om belastningsregister). Detta kan göras utan avgift en gång per kalenderår (9 § lag om belastningsregister). Är man osäker på om man finns med i registret eller inte kan man alltid begära ut uppgifterna för att vara säker.

Hoppas detta var till hjälp för dig. Har du fler frågor kan du ställa en ny fråga här. Ytterligare tips är att läsa mer om gallring av uppgifter ur belastningsregistret på Polisens hemsida, den hittar du här.

Linn LindelöfRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo