Finns det några rekommendationer för ma/min temperaturer i bostäder?

2017-09-29 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Finns det rekommendation för max/min temperaturer i bostäder?mvhBoende i en förening med ca 200 lgh.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder dig till Lawline med er fråga!

Det finns inga direkta lagregler som gäller för temperaturen i en lägenhet, men socialstyrelsen rekommenderar en temperatur mellan 20 och 24 grader. Är temperaturen under 18 grader eller över 26 grader kan det dock utgöra en sanitär olägenhet (12 kap. 18a § sjunde stycket andra punkten Jordabalken). Dessa regler gäller bara hyreslägenheter, det framgår inte av frågan om det är en hyresförening eller bostadsrättsförening. Men om det är en hyresförening så kan hyresnämnden, på en hyresgästs begäran förelägga hyresvärden att vidta de åtgärder som behövs för att uppnå en godtagbar standard (12 kap. 18a § första stycket Jordabalken).

Här fick ni en fingervisning på rekommendationer för temperaturer i bostäder. Jag hoppas ni fått svar på er fråga, kvarstår några funderingar så lämna en kommentar här på hemsidan så svarar jag så fort som möjligt.

Här kan ni läsa hela socialstyrelsens rekommendationer.

Med vänliga hälsningar,

Andreas Grundstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2078)
2021-07-31 Överlåtelse av andel i ägarlägenhet
2021-07-31 Får man ge bort en gåva med villkor?
2021-07-30 Får en granne söka upp mig genom att leta information i sopsorteringen?
2021-07-30 Får grannens växter skugga din tomt?

Alla besvarade frågor (94587)