Finns det möjlighet att slippa återkallelse av körkort pga. behov i yrket?

2019-02-28 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej det är så att jag körde på en bil bakifrån och fick böte på plats 2000kr för att jag inte håller tillräcklig med avstånd. Men i min fall var det på E4 där det var soldetgång och ganska stark där man kunde knappt se något framför sig och det var mycket halt på vägen. Så min fråga är att jag körde på bilen framför mig där hon bromsade mycket krafik och han inte bromsa båkom henne så körde jag på henne. Nu fick jag från transportstyrelsen att jag sa uttra mig. Min fråga är kan jag tappa mitt körkort nu eller tappa den i några månader ? Jag är i mycket behöv av mitt körkort eftersom jag jobbar som taxi chöffer heltid och jag kommer inte få någon inkomst om jag blir av med körkortet och dessutom har jag min lilla familj en pojke på 2 år och frun som är gravid.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Innan ett beslut tas så skickar transportstyrelsen ett brev där de ber om ett yttrande och där du som förare får förklara dig angående incidenten. I detta yttrande kan du även skriva att du är i stort behov av körkortet samt bifoga ett intyg från din arbetsgivare som styrker detta.

Transportstyrelsen kan då ta hänsyn till att du behöver ditt körkort i arbetet och antingen låta dig behålla körkortet eller förkorta tiden för indraget. Jag råder dig därför att skriva ner alla omständigheter som du anser varit försvårande samt tydligt förklara att du är i stort behov av körkortet. Det är väldigt svårt att ge ett direkt svar på vad beslutet kommer att bli, men som jag ser det så finns en chans att Transportstyrelsen tar hänsyn till ditt yrke i deras beslut.

Vänligen,

Maria Simeonidou
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (616)
2019-09-13 Får jag parkera överallt där det inte finns någon förbjuden parkering skylt?
2019-09-05 Får man köra moped med B-körkort?
2019-09-04 Nytt körkort efter återkallelse av körkort vid drograttfylleri
2019-08-31 Körkort och brott

Alla besvarade frågor (72873)