Finns det en 3 månadsfrist som begränsar försäljning av samägd bostadsrätt i sambolagen?

FRÅGA
Min son och hans sambo har valt att gå skilda vägar. De har tillsammans ett hus där båda står som ägare, 50/50.Min son har flyttat ut ur huset (fd sambon bor kvar) och han vill sälja det så snart som möjligt, men sambon hävdar att hon har 3 månader på sig att finna en ny bostad och detta gör att det inte går att lägga ut huset för försäljning innan den tiden gått. Detta enl. sambolagen.Fd sambon har ingen möjlighet att själv köpa ut min son.Finns det någon sådan 3-månaders regel ? Jag har sökt men inte funnit nått om det.
SVAR

Hallå där!
Roligt att du vänder dig till Lawline, jag ska försöka besvara din fråga på bästa sätt.

Det finns ingen bestämmelse om en specifik tre månadsfrist i sambolagen, emellertid finns det praxis om detta. Den säger att sambon har en 3 månaders frist på sig att hitta nytt boende, detta enligt vanliga hyresrättsregler.

Det kan även vara så att en person får bo kvar i boendet tills dess bodelning har gjorts (28§). Vem det blir bestäms av tingsrätten. Bodelningen ska göras när någon ansöker om detta (8§). Så någon måste ha aktivt ansökt om bodelning.

Om din son verkligen vill tvångsförsälja kan han göra det genom att ansöka om tvångsförsäljning hos tingsrätten. Dock kan det möjligen vara så att bodelningen skjuter upp försäljningen om tingsrätten finner att det finns starka skäl för uppskjutning. Detta enligt samäganderättslagen 6§.

Hoppas detta har hjälpt att klargöra situationen lite och jag hoppas det löser sig på bästa sätt! Har du vidare funderingar på situationen (eller en annan situation) så återkom gärna till oss på Lawline!

Allt gott!

Binh Tran
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94588)