Filma på allmän plats och publicera?

FRÅGA
Hej, vi ska hålla ett event i Malmö, som kallas världens största Eye-contact experiment på allmän plats. Vår fråga är om vi kan filma och lägga upp det på nätet som dokumentation utan att ha tillåtelser från var och en som är med. Vad jag kan utttyda av er text så är det ok så länge det inte ska användas som reklam. Vi tänkte skapa en fotofree zon så att folk som inte vil vara med på bild kan hålla till där. Vad säger lagen?MVH Petra Lindblom
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att filma på allmän plats och sedan publicera innehållet på nätet är som utgångspunkt tillåtet. Skulle människorna som filmas framställas på ett negativt sätt skulle publicisten kunna göra sig skyldig till exempelvis förtal, men jag uppfattar det som att det inte är troligt i ert fall.

Enligt lagen är kränkande fotografering olagligt (4 kap. 6a § Brottsbalken - här). Det rör sig om kränkande fotografering när fotograferingen sker olovligen och i hemlighet av någon som befinner sig inomhus i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme. Med andra ord är det inte olagligt att fotografera någon på allmänna platser.

Hoppas att detta gav er svar på frågan!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1201)
2021-07-23 Kan jag fällas för olaga hot om det blir ord mot ord? Hur mycket böter kan jag få?
2021-07-21 Kan skyltar med visst innehåll uppsatta på egen egendom utgöra olaga hot?
2021-07-19 Vem får polisanmäla ett brott?
2021-07-19 Olagliga uttalanden?

Alla besvarade frågor (94176)