Fildelnings förlikningsförslag

2017-12-18 i Fordringar
FRÅGA
Hej!Jag har fått ett brev från en advokatbyrå med ett förlikningsförslag, att jag ska betala 4500 kr för en film som blivit nedladdad. Jag har aldrig laddat ner en film, och vet inte ens vilken filmen är som de skriver att jag har laddat ner. Jag var dessutom på väg hem från Danmark vid den exakta tidpunkten de skrivit i brevet. Jag anar att det är ett bluff-företag som skickar ut dessa brev. Min fråga är: Vid lagbrott, blir man inte först kontaktad av polisen, och inte via ett brev från en advokatbyrå?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du talar om är ett relativt nytt fenomen i Sverige men inte helt okänt. Det de gör är att de skickar ut brev till alla vars datorer de sett har laddat ner filmen de äger och hoppas att folk betalar, för de har inte råd att driva process mot alla som fildelat. Så det de gör är att de hoppas att man betalar brevet. Desto fler som betalar brevet desto större resurser har företaget att driva process mot dem som inte betalar.

Att folk betalar breven är att likställa med att finansiera sin egen rättegång så att säga så jag rekommenderar att du inte ger in till kravet. De måste dessutom bevisa att det var du som brukade datorn när filen laddades ner, så jag rekommenderar att du bara nekar att du laddade ned filen även om de säger att de har bevis att någon på datorn gjort det då de ändå inte har resurserna att föra bevisning kring det.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag alltså att du inte betalar brevet, och nekar till att du laddade ned filen. Det finns flera artiklar på nätet kring fenomenet så jag rekommenderar att du gör lite research innan du kommer fram till hur du ska göra gällande brevet.

Jag hoppas att jag lyckats besvara din fråga!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?