Fick i mig kokain men tänkte inte mer på det, narkotikabrott?

2016-09-22 i Narkotikabrott
FRÅGA
Jag och min kompis var på festival. Första dagen hade vi träffat en gäng och suttit med dem och druckit alkohol. Vi drack av varandra. En kille sa, smaka på det här, du blir pigg (engelskt tal) Jag kunde tänka mig vad det var och smakade med tänkte inte mer på det. Vi kände oss inte konstiga under kvällen men var berusade. Dagen efter när vi ska träda in på festivalområdet blir vi stoppade av varsina poliser som visiterade oss och undrade vad vi har tagit eftersom vi ser höga ut. Vi har då druckit varsin flaska bubbel. Vi får kissa. Det visar positivt på kokain för båda. Min vän förnekar allting och blir chockad medans jag blev så nervös och försträckt eftersom jag förstod varför det visade positivt. Eftersom jag aldrig har varit med om detta tidigare visste jag inte vad jag skulle säga eftersom jag var rädd att de skulle ta med hela insatsen och hundar till där vi hade suttit och ta in allihopa i vagnen och jag skulle då troligtvis ''satt dit alla'' så jag ljög.Hon pressade mig och ville veta hur mycket det var och vad jag har fått tag på det. Jag ljög och sa att jag tog med det, att det var 1 gram och jag betalde 100 kr. När jag har googlat ser jag hur mycket det är och att man inte betalar så lite. Så till mig fråga: när ska jag ta tillbaka mitt erkännande? Blir mitt ''erkännande'' grunden för mitt straff eller kan dem se hur antagligen väldigt lite jag har i mitt urin på analysen? Blir mitt straff mildare eller har jag en chans att vinna rättegång o jag säger sanningen?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 1§ Narkotikastrafflagen (NSL) ses i princip all kontakt med narkotikaklassade preparat som narkotikabrott. Enligt 1§ 6p NSL begår man narkotikabrott om man innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika. Då du testat positivt för kokain i urinen har du alltså brukat narkotika. För att det ska ses som narkotikabrott krävs dock uppsåt till att du fick i dig kokain. Inom straffrätten finns tre olika typer av uppsåt:
- Avsiktsuppsåt
- Insiktsuppsåt
- Likgiltighetsuppsåt

Åklagaren har bevisbördan för att du haft uppsåt och att du därmed begått narkotikabrott. Du skriver att du kunde tänka dig vad det var, detta talar för att du haft insiktsuppsåt eller i vart fall likgiltighetsuppsåt, alltså att du misstänkte att det kunde vara kokain i drickan men att du var likgiltig inför huruvida drickan innehöll kokain eller inte. Kan åklagaren inte bevisa att du haft uppsåt kan du inte fällas till ansvar för narkotikabrott. Då vårdslöshet med narkotika enligt 3a§ NSL inte omfattar brukande av narkotika kan du därmed inte heller hållas ansvarig pga. grov oaktsamhet.

Ditt "erkännande" blir inte grunden för ditt straff då det som sagt är åklagaren som ska bevisa din skuld. Du bör dock absolut berätta sanningen!

Hoppas detta besvarade din fråga, om inte är du varmt välkommen att återkomma!

Felicia Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (458)
2020-10-26 Kommer jag få fängelse för rattfylleri, grov olovlig körning och penningtvättsbrott?
2020-10-24 Häktning i väntan på dom
2020-10-20 Cannabis och körkortstillstånd
2020-10-20 Bruk av narkotika och körkortstillstånd

Alla besvarade frågor (85634)