Felparkeringsavgift och förbud mot dubbelbestraffning
Hej! Undrar lite om EU förbudet om dubbel bestraffning, i det här fallet p böter, ska sälja min fars bil, hade den på jobbet för att fixa till den, ställde den senare på gatan utanför där jag bor för att invänta besiktning, inget p förbud på gatan men det finns nån 24 timmars regel som jag inte kände till, när jag en vecka senare tittade till bilen satt det 3 st p-böter på bilen alla för samma sak (stått längre än 24 timmar) detta är ju trippel bestraffning, jag har ju bara ställt bilen där en gång,,,eller vad gäller? Ingen stor grej men många råkar ju ut för dessa trakasserier från parkeringsbolagen.
Mvh Per
Lawline svarar
Hej Per och tack för din fråga!
Förbudet mot dubbelbestraffning återfinns i 30 kap. 9§ (brottmål) och 17 kap. 11§ 3st. (tvistemål) Rättegångsbalken samt art. 4 i Europakonventionens sjunde tilläggsprotokoll och innebär att en person inte får bli lagförd och straffad för samma gärning två gånger. Principen kallas ”Ne bis in idem”. Det är också ett uttryck för principen "res judicata" som innebär att den sak som avgjorts i en dom som vunnit laga kraft får ej ånyo tas upp till prövning. Här är det viktigt att ha i åtanke att förbudet gäller bestraffning, och straff är enligt 1 kap. 3§ Brottsbalken antingen fängelse eller böter.
Gällande din situation ska två saker nämnas, för det första är parkeringsböter (som egentligen heter felparkeringsavgift) inte ett straff i legal mening utan en sanktion, vilket innebär att förbudet mot dubbelbestraffning inte är direkt tillämpligt. För det andra står det i 5§ i lagen (1976:206) om felparkeringsavgift att "en ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår.". Det måste vara minst sex timmar mellan anmärkningarna och högst fem stycken får meddelas för samma överträdelse. Det verkar alltså inte som att det är något felaktigt i utfärdandet av felparkeringsavgifterna.
Hoppas du fick svar på dina funderingar.
Vänligen,