Fullgörelsetalan om förfallen betalning

FRÅGA
Jag har sålt en snöskoter till en bekant, försäljningen skedde för nästan 6 månader sedan, vi var överens om att han skulle betala när han fått sin nästa lön, vilket skulle varit ca 2 veckor efter att han hämtade skotern. Jag har fortfarande inte fått betalt. Dessutom skrev jag aldrig på ägarbytet, utan han tog det pappret och skrev på i mitt namn. (han sålde för övrigt vidare skotern till en annan person direkt, alltså han skrev aldrig över skotern på sig själv om jag förstått det hela rätt)Priser vi kom överens om var 15000kr, han har lovat flera gånger att han ska betala inom några dagar etc. Vad kan jag göra? Jag vill bara ha mina pengar egentligen, skotern vill jag helst inte ha tillbaka.
SVAR

Hej!

Tack för att Du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du verkar ha ganska goda chanser att hävda äganderätt till skotern gentemot personen som köpte den av er köpare, se 2-5 §§ lag (1986:796) om godtrosförvärv av lösöre. Eftersom Ni anger att Ni inte vill ha tillbaka skotern verkar det emellertid mer rekommenderat att framställa krav mot er köpare istället.

En möjlighet Ni kan använda er av är att stämma er köpare inför domstol. Detta gör Ni enklast genom att fylla i en stämningsansökan som Ni hittar på tingsrättens hemsida. En domstolsprocess tar emellertid ofta väldigt lång tid och kan även bli dyrt om Ni ska anlita ombud (vilket normalt sett är att rekommendera). Jag rekommenderar således att Ni yrkar betalningsföreläggande med hjälp av kronofogdemyndigheten enligt lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (se 1, 2, 9 och 10 §§). Denna möjligheten är betydligt smidigare än en domstolsprocess och Ni kommer förhoppningsvis få era pengar relativt omgående.

Hoppas att Ni fått svar på er fråga!

Vänliga hälsningar,

Wilhelm Stenvall
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (478)
2020-11-22 Jag har sålt en vara men inte fått betalt, vad kan jag göra?
2020-11-20 Vad kan jag göra när min hyresgäst inte betalar hyra?
2020-11-19 Hjälp att driva in privata skulder
2020-11-16 Kan KFM utmäta barns pengar om förälder har en skuld?

Alla besvarade frågor (86459)