Fastighet som gåva - ingår lösöret?

2017-11-09 i Fastighet
FRÅGA
Om mina föräldrar ger fastigheten och markerna som gåva till min bror ( vi är 3 barn) utan min och min systers vetskap vad gäller då? Huset som gåva men hur blir de med lösöret ??? Alla saker som finns inne i huset- vem tillhör dom??? Tacksam för svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill vet om lösöret i fastigheten ingår i gåvan. Detta beror på vad som står i själva gåvohandlingen.

I det fall det framgår att fastigheten ska överlåtas, kommer jorden som hör härtill samt det som hör till fastigheten som fastighetstillbehör att ingå i överlåtelsen. Med fastighetstillbehör menas det som räknas tillhöra fastigheten enligt 2 kap. jordabalken.

Det som i övrigt räknas som lösöre kommer således inte ingå i gåvan då det inte tillhör fastigheten. Lösöret tillhör då den som anses äga själva lösöret, exempelvis den som köpt lösöret.

Om det däremot står i gåvohandlingen att lösöret ska ingå i överlåtelsen, kommer det innebära att lösöret ingår i gåvan.

Anna Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?