Får min arbetsgivare ta bort mina jobbpass?

FRÅGA
HejJag är timanställd och sjukanmälde mig en måndag men hade flera pass under veckan; torsdag, fredag, lördag och söndag. Tidigare hade han frågat om jag kunde jobba lördagen och söndagen då det egentligen var min lediga helg, men den måndagen tog han bort dom passen från mitt schema utan att nämna det till mig. Min fråga är om han verkligen får göra så, har ju planerat nu i flera veckor att jag ska jobba.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arbetsgivaren har inte rätt att ta bort timmar från ditt schema

Om din arbetsgivare schemalägger dig på arbetspass och du godtar tiderna har ni ingått ett avtal med varandra om att du ska jobba den tiden, 1§ avtalslagen. Detta innebär att du är skyldig att jobba den tiden och arbetsgivaren är skyldig att betala ut lön, vilket följer av principen pacta sunt servanda som är en huvudregel och innebär att avtal ska hållas. Detsamma gäller om ni muntligt har avtalat om dina arbetstider.

Eftersom du och din arbetsgivare har träffat en överenskommelse om när du ska arbeta så kan inte din arbetsgivare ensidigt ändra den överenskommelsen utan att du går med på att det sker. Jag vill även tillägga att du har rätt att bli kompenserad för detta, eftersom din arbetsgivare ensidigt tar bort tider som ni tidigare har kommit överens om.

Sammanfattning

Ditt avtalade schema ska gälla, alltså ska du få jobba de timmar du och din arbetsgivare avtalat om. Däremot kan det i praktiken vara svårt att tvinga arbetsgivaren att låta dig jobba om hen vägrar, men du har då givetvis rätt till ersättning för avtalsbrott.

Jag skulle råda dig att prata med din arbetsgivare om det inträffade direkt. Påtala hen att det inte är tillåtet att ensidigt ändra avtalade arbetstider och att du i framtiden önskar bättre kommunikation. Du kan givetvis i samband med samtalet kräva ersättning för de timmarna du nu går miste om.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänligen,

Siva Arif
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (706)
2020-12-02 Obetald lön
2020-11-30 Vad gäller angående förhandlingsskyldighet vid uppsägning utan kollektivavtal?
2020-11-30 privatmobil i tjänst
2020-11-25 Diskriminering på arbetsplats

Alla besvarade frågor (86869)