FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt28/02/2018

Får man publicera bilder på barn på Facebook?

Hej. Jag undrar om den biologiska fadern till mitt barn, utan vårdnad, har rätt att mot min vilja publicera en bild på barnet på facebook? Eller kan jag anmäla detta?

Han har inget umgänge alls med barnet i nuläget, mycket pga att han självmant har sagt upp både vårdnad och umgänge i en vårdnadstvist. Efter detta har han dessutom gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp mot barn under 15, samt misshandel - båda brotten i den nya familjen, så han får med socialtjänstens stöd endast träffa vår dotter övervakat - om han ens skulle vilja. Men han visar inte att han vill utan han lägger bara upp en bild på henne på facebook för att fiska sympati från folk som inte känner oss, och han hänger dessutom ut mig som psykfall och dålig mamma - med namn på vissa ställen. Detta undrar jag oxå om jag kan anmäla för ont förtal på något sätt?

Jag har skärmdumpar.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bild på Facebook

I detta fall aktualiseras personuppgiftslagen (här). En personuppgift är enligt 3 § personuppgiftslagen "...all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet". Detta omfattar också bilder och namn om en person kan identifieras med informationen.

Huvudregeln är att det krävs samtycke från berörda personer i de fall namn och bild laddas upp på Internet. Undantag görs dock i de fall det gäller ostrukturerat material (bilder i löpande text, icke register) och det innebär att det i princip alltid är tillåtet att publicera personuppgifter, även utan samtycke. Detta gäller dock endast så länge den berörda personen inte kränks (5 a § i personuppgiftslagen). För att bedöma om den berörda personen kränks tittar man bland annat på sammanhang och syfte med bilderna.

Är det fråga om barn som inte förstår innebörden av samtycket krävs vårdnadshavarens samtycke.

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Sammanfattningsvis

I detta fall måste personen ha ditt samtycke, förutsatt att barnet inte förstår innebörden och personen inte är vårdnadshavare. Samt kan personen eventuellt gjort sig skyldig till förtal.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo