Får man filma grannar i gemensamma utrymmen?

FRÅGA
Hej. Har ledsnat på grannar som missbrukar tidsbokningen i våran tvättstuga. Vi har ett elektroniskt system med nyckeltagg men folk ställer upp dörrar med tvättvagnar för att förlänga sin tid vilken resulterar i att efterkommande hyresgäster får hantera deras kvarvarande tvätt. De går inte att resonera med individerna och hyresvärden beter sig lamt och vägrar agera. Trots att alla hyresgäster förbundit sig att följa de regler som finns för gemensamma utrymmen inklusive tvättstugan i och med att man skrivit under sitt hyreskontrakt.Nu till min fråga. Kan jag hamna i trubbel med lagen om jag dokumenterar mina grannars beteende med min mobilkamera?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

På offentliga platser så är huvudregeln att det är tillåtet att filma. Offentliga platser är enligt ordningslagen 1 kap. 2 § bland annat gator, torg och parker. Privata platser innebär både privat bostad men även ställen där man är ensam som exempelvis omklädningsrum, toalett eller liknande. En tvättstuga i ett hyreshus bör därmed gälla som en privat plats.

Att dokumentera dina grannars beteende med din mobilkamera kan falla under regeln "kränkande fotografering" som finns i brottsbalken 4 kap. 6 a §. För att det ska räknas som ofredande måste följande vara uppfyllt:

- filmningen sker olovligen,

- att filmningen sker i hemlighet för den som filmas,

- samt att den som filmas befinner sig på en privat plats.

Sammanfattning:

Att dokumentera dina grannars beteende kan alltså vara olagligt då det kan falla in under "kränkande fotografering". I hyreslagen finns det inga solklara regler om vilken utrustning man kan kräva eller i vilken mån man ska ha tillgång till denna. Försök att prata med hyresvärden igen, eller ta kontakt med några grannar och se om ni möjligtvis kan gå ihop några och kontakta värden tillsammans.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba Thor
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (876)
2020-01-23 Filma mobbing som bevismaterial
2020-01-22 Hur lång tid efteråt kan jag anmäla någon för olaga hot?
2020-01-21 Är det olagligt att behålla intima bilder på sitt ex?
2020-01-17 Hot om att "det ska gå illa för dig"

Alla besvarade frågor (76470)