Får man anklaga någon för rasism och dra dennes namn i smutsen?

FRÅGA
Hej min chef har anklagat mig för rasism. Både i enrum samt inför min arbetsgrupp. Han påstår an två andra kollegor på annan arbetsplats sagt att jag gjort uttalande om honom som var rasistiska. Av slump träffade jag en av dem som sade vad pratar du om vi har aldrig hört dig säga något rasistiskt. Har träffat hans chef som säger ord mot ord. Jag har haft facket med på alla möten och nu är det hos en ombudsman. Min fåga är inte detta ärekränkning. Inga bevis ingen vitnen som hört något. Mitt namn i smutsen får man göra så?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer att det du berättat är ett fall av ärekränkning. De brotten återfinns i brottsbalkens (BrB) femte kapitel. Det din chef har utsätt dig för är enligt BrB förtal. Rekvisiten för förtal är att en person ska beskrivit en annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnat uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Utifrån det du berättar tycker jag rekvisiten är uppfyllda (5 kap. 1 § BrB). För förtal kan man dömas till böter.

Det kan även vara fråga om grovt förtal, vilket förutsätter att uppgiften genom sitt innehåll eller i den omfattning vilken den blivit spridd eller har varit ägnad att medföra allvarlig skada. Eftersom din chef har sagt det här inför din arbestgrupp har det kommit ut till en stor grupp människor vilket gör att rekvisiten även för grovt förtal kan anses vara uppfyllda. För grovt förtal kan man dömas till fängelse i högst två år. (5 kap. 2 § BrB).

Om fallet inte faller in under första eller andra paragrafen (förtal) kan personen som uttalat sig dömas för förolämpning vilket kan straffas med böter (5 kap. 3 § BrB).

Jag rekommenderar dig att göra en anmälan av din chef för grovt förtal eller förtal. Man får inte enligt lagen dra någons namn i smutsen, det är straffbart.

Med vänlig hälsning

Greta Apelman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1234)
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?
2021-07-24 Förtal att varna för personer som friats?
2021-07-23 När övergår skvaller i förtal?
2021-07-22 Hur anmäler man brott?

Alla besvarade frågor (94256)