Får jag spela in telefonsamtal?

2019-06-19 i Bevis och bevisning
FRÅGA
Hej, om jag ringer o talar med min handläggare på Försäkringskassan, får jag spela in samtalet utan att informera henne? Självklart maa att eventuellt använda det mot henne, då hon är väldigt väldigt otrevlig. Varje gång jag pratat med henne blir jag väldigt ledsen, hon är ... Inte serviceminded direkt.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det är ett brott att utan tillstånd spela in samtal i rum (eller över telefon) som man inte själv deltar i. Brottet klassas som olovlig avlyssning. Straffet för olovlig avlyssning är böter eller fängelse i högst två år (4 kap. 9 a § Brottsbalken). Motsatsvis tolkas bestämmelsen att om du deltar i samtalet själv har du rätt att spela in det utan att det är brottsligt. Det finns inget uttryckligt förbud mot att spela in samtal eller telefonsamtal du själv deltar i, kravet för att det ska vara brottsligt är att du spelar in samtal andra för men som du själv inte deltar i.

I ditt fall innebär det att du kan spela in telefonsamtalet du själv deltar i utan att du begår något brott.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HaAllåA JaAg driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-19 14:05
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bevis och bevisning (290)
2019-08-01 Räcker ett erkännande för fällande dom?
2019-07-31 Beslag telefon
2019-07-31 Beslag mindreårig
2019-07-31 Beslag telefon

Alla besvarade frågor (72053)