Får jag köra bil när återkallelse av körkort överklagats?

Hej,

Jag var med om en olycka då jag körde in i framförvarande bil. Det var köbildning och bilen framför mig bromsade in hastigt från ingenstans. Jag bromsade men det var inte tillräckligt då en olycka var oundviklig då det var halt väglag så jag körde in i bilen. Vi åkte inte snabbt och det blev inga skador på bilen jag körde in i. Men problemet är att jag har prövotid på körkortet, eller mitt svenska körkort. Jag har haft körkort längre, men inte ett svenskt. Så nu vill transportstyrelsen återkalla mitt körkort. Jag har överklagat men vet inte vad som gäller nu. Får jag köra tills jag har fått ett nytt beslut från överklagan eller hur fungerar det? Tacksam för svar

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Så som jag förstår din fråga har du, efter denna otursamma olycka, fått ett beslut från transportstyrelsen att ditt körkort återkallas. Detta beslut har du i sin tur överklagat och du undrar nu om du får köra under tiden. Din fråga handlar om besluts verkställbarhet. Att ett beslut är verkställbart innebär att det börjar gälla från att det fattats.

Vid just frågor om körkort finns speciella regler i körkortslagen som kan skilja sig från de annars förvaltningsrättsliga reglerna (de som gäller myndighetsutövning. I denna lag stadgas nämligen att ett beslut från transportstyrelsen gäller omedelbart. Detta innebär att de besluta att ditt körkort är återkallat och därför inte längre giltigt. Detta beslut kan såklart ändras efter en överklagan men fram tills beslutet säger något annat gäller alltså det första beslutet – körkortet är återkallat (Körkortslagen 7 kap. 7 §). Skulle du köra bil ändå trots återkallelsen så gör du dig skyldig till olovlig körning, vilket kan resultera i böter samt att transportstyrelsen förlänger spärrtiden. (Lag om straff för vissa trafikbrott 3 §).

För frågor om ditt körkort, ditt ärende och din spärrtid kan du vända dig till Transportstyrelsens kundtjänst (här)

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning