Får jag köra bil då polisen omhändertagit mitt körkort?

2017-05-31 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. Jag blev nyss stoppad av polisen för rattfylla, dom tog mitt körkort på plats. Men finns det nån chans att jag kan köra fram tills jag fått beslut vad dom ska göra med det? För logiskt sett så har jag ju egentligen fortfarande körkort, bara att jag inte fått något beslut. Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

Polisen har rätt till, och ska också, omhänderta ett körkort på plats om den som innehar körkortet gör sig skyldig till en sådan trafikförseelse att det är troligt att körkortet i ett senare skede kommer återkallas av Transportstyrelsen. Trafikförseelserna som åsyftas är:
- Rattfylleri
- Grov vårdslöshet i trafik
- Smitning från olycksplats
- Trafikbrott som t.ex. inte stannat för stopplikt eller kört mot rött m.m.

Polisens beslut kan inte överklagas, och inom 48 timmar från det att Polisen omhändertagit körkortet ska det skickas vidare till Transportstyrelsen som sedan beslutar om körkortet ska återkallas eller lämnas tillbaka till körkortsinnehavaren. När Polisen omhändertar körkortet kan körkortsinnehavaren få medgivande om att få köra i ytterligare 48 timmar. Medgivandetiden kan inte förlängas, och all körning efter detta räknas som olovlig körning. Du har alltså bara rätt att framföra fordonet om du fått medgivande för detta av polisen som omhändertagit ditt körkort, och det gäller alltså max 48 timmar.

Mer information hittar du på Transportstyrelsen hemsida, här.

Väl mött!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94603)