Får jag ett beviljat körkortstillstånd med autism och add diagnos?

2021-03-25 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej!Jag blev beviljad körkortstillstånd år 2018 tror jag och det gäller ännu några år till men jag har under vårterminen 2021 fått en autism och add diagnos. Jag tänker att satsa på att ta körkortet denna sommar. Har jag någon skyldighet att meddela om mina diagnoser till transportstyrelsen?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I körkortslagen 3 kap. 2 § står det att körkortstillstånd får meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon.

När anses man då vara en lämplig förare?

Med lämplighet avses att du med hänsyn till de medicinska förhållandena har tillfredsställande syn för att köra fordon av det slag ansökningen avser och att du i övrigt uppfyller de medicinska krav som är nödvändiga med hänsyn till trafiksäkerheten (3 kap. 2 § 3 st. körkortslagen).

På transportstyrelsens hemsida står det att person som har autism eller liknande diagnos i de flesta fallen kan få körkortstillstånd utan problem. Det du behöver göra är dock att lämna ett läkarintyg som visar aktuell status för din diagnos. För intyget finns det en blankett https://www.transportstyrelsen.se/sv/Blanketter/Vag/korkort/lakare-och-optiker/lakarintyg-adhd/ som din läkare kan fylla i.

Vänligen,

Natalin Kabro
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (959)
2021-10-06 Ska jag sakta in om omkörande fordon färdas långsamt?
2021-10-03 Parkering under 24h med husbil
2021-09-30 Vad är straffet för grovt sjöfylleri?
2021-09-28 Vad gäller vid återkallelse av körkort på grund av sjukdom?

Alla besvarade frågor (96421)