FrågaSTRAFFRÄTT16/10/2017

Får en försvarsadvokat medvetet ljuga i en rättegång?

Som vittne avlägger man oftast en vittnesed och är under straffansvar om man ljuger i en rättegång. Gäller detta även försvarsadvokaten? Många försvarsadvokater ber målsägande att t ex säga att man inte hade uppsåt. Om försvarsadvokaten däremot vet med 100% att det inte är möjligt att den misstänkta inte hade uppsåt, får han eller hon ändå be personen att säga det? Alltså, får försvarsadvokaten medvetet ljuga i en rättegång?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Din fråga berör försvarsadvokatens roll och skyldigheter. För advokater gäller särskilda regler.

Alla advokater ska iaktta god advokatsed

Advokater är enligt lag skyldiga att iaktta god advokatsed (RB 8:4). I Advokatsamfundets vägledande regler om god advokatsed finns de grundläggande etiska reglerna som gäller för advokater. Enligt reglerna får en advokat bland annat inte främja orätt eller lämna en uppgift till domstolen som advokaten vet inte är sann. En advokat får inte heller medvetet använda sig av falska bevis.

I sammanhanget kan det vara väsentligt att tänka på att försvarsadvokatens roll skiljer sig från ett den roll ett vittne har. Ett vittne lämnar uppgifter som kan användas som bevisning. Försvarsadvokatens främsta uppgift är att vara lojal med sin klient och att verka för klientens bästa inom ramen för god advokatsed och gällande rätt.

Det är också viktigt att komma ihåg att den som är tilltalad i en rättegång inte måste tala sanning och har rätt att tiga.

Sammanfattningsvis innebär detta alltså att en försvarsadvokat inte medvetet får ljuga i en rättegång.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Charlotta NermarkRådgivare
Public question details image