FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 02/12/2023

Får en 18-åring servera alkohol?

Hej, i en närliggande restaurang som också serverar alkohol av olika sorter har det börjat en 18 årig tjej som tydligen serverar alkohol till personer. Restaurangen har serveringstillstånd av alkohol och det finns också en annan personal som också har serveringstillstånd. Men den som serverar då och då ibland är 18 åringen. Vissa platser står det att man ska vara 20 med tillstånd, andra 18 och till och med yngre, hur går det till? I restaurangen dock brukar hon som är 18 år också jobba som servitris och hämta glas/tallrik av bord som är klara. Är detta möjligt?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler kring alkoholservering finns i Alkohollagen vilket är den lagen jag kommer att utgå ifrån.


Får en 18-åring servera alkohol på restaurang?

I alkohollagens 8 kap 18 § framkommer det att den serveringsansvarige ska vara minst 20 år gammal. Denna åldersgräns tar dock endast sikte på den som har utsetts som serveringsansvarig och inte övrig serveringspersonal. I Alkohollagen finns det faktiskt överhuvudtaget ingen åldersgräns avseende personer som serverar alkohol på ett serveringsställe. Detta innebär dock inte att frågan är helt oreglerad. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3) finns det en ytterst lägsta åldersgräns om 16 år för att få servera alkohol men då ska även övriga bestämmelser om minderårigas arbetsmiljö iakttas.


Sammanfattningsvis är det alltså tillåtet för en 18-åring att servera alkohol så länge det på serveringsstället finns en serveringsansvarig som är minst 20 år gammal.


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa nya frågor!

Vänligen,

Elise EngströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000