Får delägare i fastighet med samäganderätt bygga om huset utan att fråga mig?

2018-10-30 i Samägandeavtal
FRÅGA
Jag äger en fastighet tillsammans med min föredetta sambo. Han har nu utan min vetskap börjat bygga om huset. Får han verkligen göra så och om inte vad blir det för juridiska konsekvenser. I dagsläget så går fastigheten inte att sälja pga ombyggnationen.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det tycks som att det inte finns något avtal mellan dig och din före detta sambo avseende ert samägande. I de fall inget är avtalat mellan personer med samäganderätt gäller samäganderättslagen. Detta innebär alltså att om ett avtal finns, så gäller det före lagbestämmelserna.

Enligt 1 § ska delägarna anses äga lika delar av objektet i fråga. Vidare framgår av 2 § att när det gäller förfogande över och förvaltning av objektet så ska alla delägare vara överens om vad som skall göras. Det torde innefatta inköp, ombyggnader och allmänt underhåll av fastigheten. Din före detta sambo får inte bygga om bostaden utan ditt samtycke.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma till mig på pontus.schenkel@lawline.se!

Pontus Schenkel
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (437)
2019-03-10 Kan man neka försäljning av gemensam egendom?
2019-03-01 Vad gäller vid försäljning av samägd fastighet?
2019-02-28 Vad gäller när två personer köper en bil för gemensamt bruk?
2019-02-28 Kan en samägare ensidigt förfoga över sin del av en fastighet?

Alla besvarade frågor (66968)