Får delägare i fastighet med samäganderätt bygga om huset utan att fråga mig?

Jag äger en fastighet tillsammans med min föredetta sambo. Han har nu utan min vetskap börjat bygga om huset. Får han verkligen göra så och om inte vad blir det för juridiska konsekvenser. I dagsläget så går fastigheten inte att sälja pga ombyggnationen.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det tycks som att det inte finns något avtal mellan dig och din före detta sambo avseende ert samägande. I de fall inget är avtalat mellan personer med samäganderätt gäller samäganderättslagen. Detta innebär alltså att om ett avtal finns, så gäller det före lagbestämmelserna.

Enligt 1 § ska delägarna anses äga lika delar av objektet i fråga. Vidare framgår av 2 § att när det gäller förfogande över och förvaltning av objektet så ska alla delägare vara överens om vad som skall göras. Det torde innefatta inköp, ombyggnader och allmänt underhåll av fastigheten. Din före detta sambo får inte bygga om bostaden utan ditt samtycke.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma till mig på pontus.schenkel@lawline.se!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Samägandeavtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000