FrågaÖVRIGTÖvrigt31/05/2024

Får artister och författare använda mitt efternamn som bara bärs av min släkt?

Mitt efternamn är J***. Ett namn som endast finns i vår släkt. Nu används det av både artist och författare i Sverige. Kan det vara tillåtet att " kidnappa" ett efternamn som endast vi i vår lilla släkt har !?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag har förstått dig rätt så undrar du om andra får byta till eller använda ditt efternamn som bara bärs av din släkt. I mitt svar kommer jag använda mig av Lag (2016:1013) om personnamn (Namnlagen).


Får författare använda vilka namn som helst?

Jag uppfattar det som att du undrar om författare får använda ditt efternamn till sina karaktärer. Generellt kan sägas att författare står sig fria att använda vilka namn som helst men det finns vissa överväganden som de behöver ta hänsyn till. Detta kan exempelvis vara om ett namn är ovanligt eller direkt kopplat till en verklig person. Om personen i fråga känner sig felaktigt framställd eller förtalad kan detta leda till juridiska problem. I ditt fall handlar det dock om ett släktnamn och ingen specifikt uttalad person och då du inte heller nämner något om att författaren felaktigt framställt någon så tolkar jag det inte som förtal. Författaren får därmed fritt använda namnet.


Kan man byta till vilket efternamn som helst?

Regler kring namnbyte finns i Namnlagen och grunderna för att få byta namn är många. Bland dessa finns byte till ett efternamn som någon av föräldrarna bär eller har burit (), byte till makes efternamn (12§) och byte till ett efternamn som lagligen bärs av minst 2000 personer eller om personen någon gång lagligen har kunnat förvärva efternamnet (16§). Eftersom ditt efternamn bara bärs av din släkt, antar jag att färre än 2000 personer i Sverige bär på det namnet och då behöver personen ha någon anknytning till efternamnet på något sätt eller haft möjlighet att byta till detta efternamn genom exempelvis giftermål. Om så inte är fallet så verkar det tveksamt om dessa personer får byta till detta efternamn. Viktigt att komma ihåg är att det är skillnad på att juridiskt byta efternamn hos Skatteverket och att använda ett namn i vardagen. Det sistnämnda står en i princip fritt att välja.


Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor och om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa nya frågor!

Vänligen,

Elise EngströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Övrigt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000