FrågaÖVRIGTÖvrigt03/05/2025

Hemgjord alkohol – vad gäller för gåvor?

Enligt Alkohollag (2010:1622) 2 kap 3§ 2st. (https://lagen.nu/2010:1622#K1P7S1) får man ju tillverka t.ex. vin för eget bruk i hemmet. Försäljning av detta får dock ej ske enligt 3 kap 1§ (https://lagen.nu/2010:1622#K3P1S1). Vad gäller dock för småskaliga gåvor till t.ex. vänner och/eller familj? Denna typ av gåvor är ju tillåtna för inköpt alkohol, men frågan är om det finns undantag som förbjuder detta i fallet egenbryggt vin. Vi talar här om små gåvor av en enskild flaska eller dylikt, t.ex. när en vän frågar om de kan få smaka vinet som de hört en prata om att man håller på att brygga, men där smakprovning i bryggarens hem ej är möjligt/rimligt.

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Tillverkning av vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får endast ske i hemmet enbart för eget behov, se alkohollagen (2010:1622) 2 kap. 3 § andra stycket. Den som tillverkar alkoholdrycker får förfoga över dem endast i enlighet med bestämmelserna i alkohollagen (se SOU 2009:22 s. 49). Vidare framgår det av alkohollagen 3 kap. 9 § andra stycket att alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat inte får lämnas som gåva till, eller bjudas, någon som inte har fyllt 20 år. För folköl gäller motsvarande gräns på 18 år. Motsatsvis innebär detta att du får ge bort alkohol som gåva till den som har fyllt 20 år. Det finns inget i bestämmelsen som kräver att alkoholen måste vara köpt; det kan därmed anses omfatta egentillverkad alkohol.

En svårbedömd fråga är dock om detta fortfarande kan anses utgöra tillverkning för eget behov. Att ge bort enstaka flaskor kan, till skillnad från att bjuda på smakprov eller servera drycken hemma, uppfattas som att alkoholen inte längre är avsedd för det egna behovet. Rekvisitet "eget behov" har inte definierats uttryckligen i förarbetena eller rättspraxis vad gäller alkohollagen. Det förekommer dock i andra rättsområdet, exempelvis i jaktlagen. Enligt jaktlagen 13 § får delägarna i en samfällighet endast utöva sin jakträtt för eget behov, vilket där ska tolkas som att bytet inte får säljas eller att jakträtten inte får upplåtas till annan. Det är oklart om en sådan analogi fullt ut kan tillämpas på alkohollagstiftningen, men det ger en viss vägledning. Det är rimligt att anta att "eget behov" i alkohollagens kontext främst syftar på självkonsumtion. Att ge bort egenproducerad alkohol kan därför, utifrån en strikt lagtolkning, anses ligga utanför det som lagen tillåter.

Sammanfattningsvis finns det ingen explicit bestämmelse i lagen som förbjuder att ge bort hemgjort vin eller öl som gåva. Dock kan det tolkas som att alkoholen då inte längre är för ”eget bruk”, vilket lagen avser att tillåta. För att vara helt i enlighet med lagen bör hemgjort vin konsumeras av tillverkaren själv. Att ge bort små mängder som gåva till vänner eller familj är en gråzon och kan potentiellt strida mot lagens intentioner.

Om du önskar ytterligare klarhet i denna fråga kan det vara lämpligt att kontakta en juridisk expert eller relevant myndighet för rådgivning.


Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Övrigt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000