Falskt anklagad för uttalanden på arbetsplatsen
Jag har blivit anklagad för att jag har sagt till en kvinna som jobbar på ett företag och samarbeta med oss att hon är dum i huvet.
Det har absolut inte hänt och problemet är att hon har sagt till sin chef och gick vidare till min högsta chef.
Hon har inga vittnen eller bevis för detta utan det är bara falska anklagelser. Hur ska jag hantera detta?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det är svårt att rent juridiskt säga hur du ska hantera den situationen som har uppstått. Givetvis föreslår jag att du talar med samtliga inblandade chefer (om de nu tar upp detta med dig) och förklarar att det kvinnan säger inte stämmer. Sedan är det egentligen upp till dina chefer att avgöra hur allvarligt de ser på saken. Detta uttalande kan inte falla inom ramen för något brottsligt/straffbelagt, eller något inom ramen för diskriminering. Det som på sin höjd kan hända, är en uppsägning från ditt jobb. Jag bedömer att det inte alls är sannolikt att detta skulle leda till en uppsägning, men det är egentligen först då som man kan säga att "problem" har uppstått. Jag kommer här nedan därför att förklara hur det ser ut när en uppsägning blir aktuell.
Saklig grund
Frågan om hur du ska agera kan först komma på tal om det skulle bli aktuellt med en uppsägning från ditt arbete på grund av detta uttalande (om vi nu utgår ifrån att dina chefer inte tror på din version). När en arbetsgivare säger upp dig som anställd, måste uppsägningen vara sakligt grundad (7 § Lagen om anställningsskydd, LAS). Det innebär att arbetsgivaren måste basera uppsägningen antingen på att det råder arbetsbrist, eller att uppsägning sker på grund av personliga skäl.
Personliga skäl
Med uppsägning av personliga skäl menas att arbetstagaren inte fullgjort de förpliktelser som står i anställningsavtalet. Här är det alltså frågan om att ha misskött sitt arbete, eller på annat sätt uppträtt olämpligt för tjänsten. Exempel på saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, olämpligt uppträdande, stöld, arbetsvägran, olovlig frånvaro m.m. Skulle det vara så att ditt uttalande exempelvis har resulterat i att en viktig kund valt att avsluta samarbetet med din arbetsgivare eller liknande, kan det alltså vara frågan om saklig grund för uppsägning på grund av exempelvis olämpligt uppträdande.
Diskriminering
Uttalandet faller inte inom ramen för någon av diskrimineringsgrunderna som framgår av Diskrimineringslagens 5 § (kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder).
Skyldighet att underrätta den anställde
Innan din arbetsgivare eventuellt vill säga upp dig, måste du som anställd ha fått möjlighet att förändra ditt beteende. Först när ditt beteende upprepas efter tillsägelsen, kan det finnas skäl för uppsägning.
Arbetsgivaren får inte grunda en uppsägning enbart på omständigheter som han eller hon har känt till i mer än två månader. Detta betyder att arbetsgivaren inte kan vänta i två månader, för att sedan ta upp eventuella händelser som en grund för uppsägning (7 § 4 st. LAS).
Innan uppsägning behöver arbetsgivaren undersöka möjligheterna till en omplacering av den anställde (7 § 2 st. LAS). Möjligheten till omplacering är mindre om uppsägningen beror på personliga skäl. Skulle en uppsägning bli aktuell ska du få reda på det minst 2 veckor i förväg (30 § LAS).
Bevisbördan
Du skriver i din fråga att kvinnan varken har några vittnen eller bevis för att du ska ha uttalat dig så som du skriver. Inom civilrätten (frågor som rör två privatpersoner, dig och kvinnan/arbetsgivaren i det här fallet), finns en regel som innebär att den som påstår något, har bevisbördan för sitt påstående. Om kvinnan menar att du har sagt att hon är dum i huvudet, är det hon som ska bevisa att det har skett. Man har bedömt i tidigare rättsfall att det är svårt att bevisa något som inte har hänt, och därför har man lagt bevisbördan på den andra parten.
Sammanfattning och rådgivning
Jag förstår att det kan kännas väldigt tråkigt att bli anklagad för något man inte har gjort. I din situation som det ser ut just nu, finns det inget juridiskt "problem". Det är först om arbetsgivaren skulle vilja säga upp dig, som man kan säga att en arbetsrättslig tvist mellan er två uppstår. Jag bedömer det vara osannolikt att arbetsgivaren kommer att vilja säga upp dig på grund av detta uttalande (även om det inte har skett), förutsatt att det inte har lett till exempelvis enorma ekonomiska förluster för företaget eller liknande. Vidare ska arbetsgivaren kunna bevisa att du faktiskt har uttalat dig på det sätt som man påstår, och då det inte finns varken vittnen eller andra bevis för detta, blir det svårt för arbetsgivaren att använda det som grund för uppsägning. Jag skulle tro att det på sin höjd kan sluta med en tillsägelse från din chef. Jag föreslår i vilket fall att du pratar med dina chefer om situationen som har uppstått och framför tydligt att du inte har gjort ett sådant uttalande. Förhoppningsvis går detta att lösa genom ett möte, utan att några andra åtgärder vidtas från arbetsgivarens håll.
Jag hoppas att du fick ett någorlunda svar på din fråga! Jag hoppas även att allt ordnar sig så fort som möjligt.
Vänliga hälsningar,