FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt27/02/2018

Falska anklagelser och förtal

Hej min man har blivit falskt anklagad för olaga hot och misshandel av barn , och jagoch min man har blivit förtalad inför socialamyndigheten . vad kan vi göra vilken anmälan kan vi ge den människa eller vad ska vi göra.

mvh// Förtvivlad

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor.

Den som anklagar en oskyldig person för att ha begått ett brott kan själv göra sig skyldig till brott: falsk angivelse respektive falsk tillvitelse. Dessa brott regleras i Brottsbalken (BrB).

Falsk angivelse innebär att en person uppsåtligen, alltså med syfte att få en viss följd, gör en anmälan om brott mot en person trots att hen vet att personen är oskyldig (15 kap. 6§ BrB).
Anmälan ska ha gjorts till relevant myndighet, exempelvis Polisen, och den som gjort anmälan ska ha haft kunskap om att personen den anmält är oskyldig.

Falsk tillvitelse innebär att en person kontaktar exempelvis åklagare, polis eller annan myndighet och pekar ut någon annan för brottslig gärning eller lämnar andra oriktiga besvärande uppgifter om en person, 15 kap 7§ BrB. Den som lämnat uppgifterna måste haft kunskap om att personen den pekat ut är oskyldig. Till skillnad från falsk angivelse behöver den som lämnat uppgifterna inte haft som syfte att den utpekade ska dömas för ett brott, det räcker med att peka ut/lämna oriktiga uppgifter om annan person för att besvära denne.

Den som pekar ut en annan person som brottslig, klandervärd i sitt sätt att leva, eller lämnar andra uppgifter som kan orsaka andras missaktning kan göra sig skyldig till brottet förtal enligt 5 kap. 1§ BrB. Personen som pekats ut måste tagit del av uppgifterna, och syftet ska varit att andra ska missakta den utpekade personen.

Att medvetet anmäla en oskyldig person, utpeka någon som brottslig, eller lämna andra oriktiga uppgifter om en person kan alltså utgöra flera olika brott. Det ni kan göra är att kontakta Polisen och göra en anmälan mot personen/personerna ifråga.

Vänliga hälsningar,

Lovisa LundqvistRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo