Få tillbaka indraget körkort

2017-11-17 i Trafikbrott
FRÅGA
Vad ska jag skriva för att ha en chans att få en kortare tid på mitt indragna körkort? Alltså återkallningen av transportstyrelsen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När polisen har tagit ens körkort så är det Transportstyrelsen som beslutar ifall man blir av med körkortet eller om man får tillbaka det. Innan Transportstyrelsen tar ett sådant beslut så brukar dem skicka hem ett brev där man får berätta själv om hur man ser på saken och vad som hänt, enligt en själv.

Vad det är som man ska skriva i detta brev till Transportstyrelsen beror förstås på vad man har gjort sig skyldig till och hur omständigheterna såg ut för just den aktuella situationen. Har du till exempel blivit stoppad av polisen när du haft en promille över 0,2%, så har du gjort dig skyldig till rattfylleri. Då är det ganska svårt att komma undan, vad man än nu skriver. Självklart så kan det vara annorlunda i ditt fall. Känner du att det råder några särskilda omständigheter så skulle jag råda dig att skriva om detta i ditt brev. I vissa fall kan det bli så att man får en varning istället för att körkortet återkallas (5 kap. 9 § Körtkortslagen).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Claudia Lienert
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1245)
2021-11-25 Utgör böter tillsammans med återkallatkörkort dubbelbestraffning?
2021-11-16 Lagligt att ha blåljus och sirener på privat fordon?
2021-11-12 Vårdslöshet i trafik och körkortsingripande - Vad gäller?
2021-11-03 Vad händer om man blir dömd för grovt rattfylleri?

Alla besvarade frågor (97356)