Få tillbaka deposition om hyresvärden utmäts?

2017-10-31 i Fordringar
FRÅGA
Hej! Jag och min sambo hade skrivit kontrakt i andrahand och bodde där utan bostadsrättsföreningens godkännande. Vår hyresvärd blev ganska snart vräkt genom kronofogden och vi blev tvungna att flytta. Personen vi hyrt av är fortfarande skyldig oss vår deposition och 11 dagars hyra men har inga pengar att lägga ut då hen skuldsaneras. Har vi några rättigheter att få tillbaka våra pengar? Kan påpeka också att depositionen inte nämns i kontraktet men vi har 'bevis' på att den skett genom att den omnämns i sms-konversationer och banköverföringar. Vore toppen om vi kunde få hjälp med det här. Tack!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av din fråga att ni har en fordran på er före detta hyresvärd, en fordran som ni har rätt att få betald av hyresvärden. Skulle denne vägra att betala, kan ni ansöka hos Kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande (2 § lag om betalningsföreläggande och handräckning). Bestrider inte hyresvärden er fordran, verkställs betalningen genom Kronofogdemyndighetens försorg och ni får betalt. Skulle hyresvärden bestrida er ansökan om betalningsföreläggande, bör ni för att få framgång ha något som visar att ni faktiskt betalat denne deposition, exempelvis kvitto eller kontoutdrag, eftersom det skulle komma att bli en tvistefråga i tingsrätten om ni begär det. Det kan emellertid vara problematiskt att erhålla betalning, eftersom du nämner att personen är utmäts och er fordran inte är en prioriterad fordran (2 § förmånsrättslagen).

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95697)