FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt27/08/2018

Få föräldrarna kolla i barnens telefon?

Hej pappan till mitt barn som är 12år gick igår natt in till henne kl 2 och tog hennes hand för att använda hennes tumme för att komma åt hennes telefon. Hon vaknar av denna konstiga händelse och är nu mkt upprörd över att man som förälder verkligen får göra så här. Hon känner sig nu otrygg där och vill inte vara hos honom. Pappan och jag är separerade sen 3 år tillbaks.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det framgår ingen frågeställning i din berättelse men jag tolkar att frågan rör huruvida föräldrar verkligen får kolla i sina barns mobiltelefoner

Barns rätt till privatliv

I artikel 16 i konventionen av barns mänskliga rättigheter föreskrivs rätten till privatliv. Den är självfallet olika beroende av ålder. Däremot är 12 år en sådan ålder där man i många sammanhang anser att barnen bör ha mer bestämmanderätt över sig själv, rätt till privatliv och deras vilja tas hänsyn till i många rättsliga sammanhang. Att läsa någons telefon kan kännas integritetskränkande. Däremot kan det ibland vara försvarligt för föräldrar att kolla i sina barns telefoner. Det är t.ex. om föräldern har anledning att misstänka att barnet gör något farligt eller något omdömeslöst som barnet kommer ta skada av. Om man gör det som förälder är det viktigt att man förklarar för barnet varför man kränkt deras privatliv, och det är således försvarligt om det är för barnets bästa. Att föräldern gjort det när barnet sov talar dock för att det utgör en större kränkning än om han kollat i telefonen tillsammans med barnet. Det går inte att på rak arm säga om det kränkte barnets privatliv i och med att det beror på förälderns motiv.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo